Benja Bruijning

Een leven

Benja Bruijning voor het eerst solo op het toneel. Gewapend met een persoonlijke en ontroerende tekst van schrijver Nick Payne. Olivier Diepenhorst regisseert.

A Life is niet zomaar een toneelstuk, het is een persoonlijk relaas van de schrijver waarin hij ingaat op twee grote levensgebeurtenissen die zich in zijn leven kort na elkaar afspeelden: de geboorte van zijn dochter en het overlijden van zijn vader.

“Hoe dood en nieuw leven je plotseling in een nieuwe fase werpen, waar je tegelijkertijd wel én niet klaar voor bent, domweg omdat het nieuw is, dat vind ik prachtig verwoord in A Life. Een leven lang ben je een zoon en opeens wordt er iets anders van je verwacht.” – Benja Bruijning

Benja werd gegrepen door A Life. Ook in zijn leven ging het verlies van zijn vader samen met zelf vader worden. Hij kreeg toestemming van de schrijver het stuk zelf te vertalen.

In Een leven is alles met elkaar verweven: geboorte en dood, vader worden en zoon zijn. Het stuk is daarin zowel grillig als geraffineerd. Het ene moment heeft de verteller het over zijn zwangere vrouw, het volgende over zijn stervende vader. Zo bewijst Payne hoe dicht de emoties bij elkaar liggen.


Recensie quotes:

de Volkskrant **** – Vincent Kouters – 14 november 2022
“Acteur Benja Bruijning overtuigt in zijn eerste solovoorstelling ‘Een leven’.”
“Maar tekst en spel raken wel. De gedetailleerde anekdoten zijn vaak raak en Bruijning brengt ze overtuigend tot leven.”

Theaterkrant – Margriet Prinssen – 13 november 2022
“Payne heeft een scherp gevoel voor (soms heel geestige) details die maken dat de op zich zware thematiek lichtvoetig wordt verteld en Bruijning is een goede verteller.”
“Hij houdt knap de aandacht vast, ook omdat de tekst zo geraffineerd grillig is en je voortdurend schakelt van zwangerschapshormonen naar ziekenhuisperikelen.”
“De monoloog bouwt op de wisselwerking tussen kwetsbare oprechtheid en relativerende humor. Een leven is een mooie, kleine vertelling over de grote dingen van het leven.”

Trouw ****  – Jowi Schmitz

“Het anekdotische ontroert in Benja Bruijnings solo over geboorte en dood.”
“De zaal is in de ban van Bruijning.”
“Na een minuut of twintig bloeit Bruijning op en wordt Een leven aangrijpend. Juist omdat naast de grote gebeurtenissen in de tijd dat gewone leven ook zo mee blijft zinderen.”

1e Rang **** –  Angela Lanser  14 november 2022
“Benja Bruijning weet te overtuigen met zijn sterke theatermonoloog over leven en dood.”
“Het is knap hoe Benja de aandacht van het publiek geen seconde weet te verliezen. Ook wie nog niet de dood of geboorte van zo dichtbij heeft meegemaakt, wordt volledig meegezogen in de emoties. In zijn spel is Benja zeer overtuigend en puur. Het maakt dat je als toeschouwer vergeet dat de tekst eigenlijk aan een Britse toneelschrijver toebehoort.”


In de media:

Interview in het Parool

Bij Tijd voor Max (op 8m12 – 8m25)

In Linda Nieuws

Bij Nieuws BV – Radio

Tickets

+ = € 23,50

Toneel

podium twee

vrijdag 17 februari 2023

20:15

Beleef meer

Theaterdiner