Café Paris, muziek van Lodewijk tot Pompidou

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Paolo Giacometti – piano

Programma:
Gabriel Fauré (1845-1924) – Nocturne uit: Shylocksuite opus 57
Darius Milhaud (1892-1974) – Kammersymfonie nr 4
Jaques Castérède (1926-2014) – Concert voor piano en strijkers
Fréderic Chopin (1810-1849) – Nocturne No.17 In B, opus 62-1, arrangement Texu Kim
Jaques Castérède (1926-2014) – Prélude et fugue pour orchestre à cordes
George Bizet (1838-1875) – Adagietto uit: L’arlesienne suite no.1
Jean Rivier (1896-1987) – Triade pour orchestre à cordes

In een gezellige ambiance, zittend aan een tafeltje met een glaasje Franse wijn, luistert u in Café Paris naar een afwisselend mozaïek van twee eeuwen toonaangevende Parijse muziek van geliefde romantici en (vroeg)modernen. De prachtige eerste symfonie van Castérède, te horen op de debuut-cd van Ciconia Consort, was een grote ontdekking voor het orkest. Nu gaat Ciconia met de gerenommeerde en veelzijdige pianist Paolo Giacometti het avontuur aan met zijn pianoconcert.

Op de schouders van impressionisten en romantici zoals Bizet, Fauré en Debussy, staat het L’art pour l’art van de Groupe des Six met Poulenc en Milhaud, gevolgd door de Triton Groupe met Barraud, Ferroud en Jean Rivier, die al snel synoniem stond aan de Parijse muziekscene. In de 60’er jaren vindt een nieuwe generatie componisten, zoals Castérède, Jolivet en Dutilleux, zijn weg naar de internationale podia met vaak revolutionair, progressief werk en zeer maatschappelijk betrokken kunst.

Exposities, de Parijse salon waar Chopin zijn triomfen vierde, het café, het zijn deze ontmoetingsplaatsen waar kunstenaars elkaar al eeuwenlang inspireren. Franse kunst wordt vanouds beschouwd als nationale prestige. Al sinds koning Lodewijk XIV worden Franse kunstenaars door de staat gestimuleerd in hun ontwikkeling. Met als ultieme vorm van prestige, de ‘Grand Travaux de France’, grootse architectonische monumenten die naoorlogse presidenten nalieten in Parijs. Parijs is met een internationaal bloeiend kunstmilieu, het podium van inventiviteit en vernieuwing. Dirigent Dick van Gasteren vertelt over de politieke, sociale, architectonische context van deze toonaangevende Parijse muziek.

Recensies 

“een jong strijkkorkest dat inhoudelijk telkens weer weet te verassen” (Klassieke Zaken)
“een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble” (Klassieke Zaken)
“impressive unity and full string tone” (Musicweb)
“a lovely sound, there is a lot of definition and finesse” (BBC Radio 3)

Informatie:

Aanvang concert: 16.00 uur
Eindtijd concert: 18.00 uur (incl. pauze)
Prijs is inclusief een glas wijn

www.ciconiaconsort.nl

Tickets

€ 35,00

Concert

Grote Kerk Naarden

zondag 1 mei

16:00

Paolo Giacometti

Paolo Giacometti studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Als veelvuldig prijswinnaar soleerde hij met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordan Nikolic en Janine Jansen en samen met Candida Thompson en Xenia Jankovic vormt hij het Hamlet Pianotrio.

Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten, dit op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. De voorbij maanden gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro en Saõ Paulo.

Inmiddels heeft Giacometti een indrukwekkende lijst CD’s op zijn naam staan. Met het Hamlet Pianotrio wijdde hij een CD aan Mendelssohn en één aan Beethovens Geistertrio voor het label Channel Classics. Voor ditzelfde label nam hij ook het complete piano oeuvre van Rossini op, een opmerkelijk project met acht CD’s dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid. Voor de derde CD van deze serie werd hij onderscheiden met de Edison Klassiek 2001. Zijn opname van Schumann’s Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcerten van Schumann en Dvorak werden geprezen door Gramophone als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. De Schubert CD-opname die Giacometti met Pieter Wispelwey opnam werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd dan weer onderscheiden met een Diapason d’or.

Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De concerten spelen daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Ciconia Consort is een strijkorkest bestaande uit een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Inmiddels bracht het ensemble drie internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op de internationale radiostations als ABC-classic in Australië en de Britse BBC. In het voorjaar van 2021 werd een complete live concertregistratie verzorgd voor de NTR radio en de NPO televisie. Het orkest is regelmatig te horen op de Nederlandse radio in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en te zien op televisie bij Podium Witteman.

Het orkest heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest en Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest. Op de cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.