Ciconia Consort

Scandinavische Wintersprookjes

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Karin Strobos – mezzosopraan

programma:
J. SIBELIUS – Romance in C opus 42
E. GRIEG – Liederen uit Peer Gynt (o.a. Solveigh’s Song) & Holbergsuite opus 40
M. BRUCH – Serenade nach schwedischen Volksmelodien
N.W. GADE – Novelettes voor stringorchestra opus 53
E. RAUTAVAARA – Die Liebenden, liedcyclus voor sopraan en strijkorkest

“een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble” (Klassieke Zaken)
De Santa Luciaviering en het noorderlichtspektakel maken kerst in Scandinavië tot een waar lichtfestival. Kerstsprookjes uit Lapland, Zweedse trollen, Noorse nissen, weids besneeuwde Finse bossen en rendieren maken het magische plaatje compleet, want de Julenisse (kerstman) woont in het noordelijke Scandinavië, in Lapland, dicht bij de noordpool.

Het strijkorkest Ciconia Consort heeft inmiddels een bijzondere kersttraditie opgebouwd in de Grote Kerk van Naarden en voert u samen met stersoliste Karin Strobos door de wondere wereld van Peer Gynt, Santa Lucia en Scandinavische wintersprookjes: een sfeervol kerstconcert voor de hele familie met romantische muziek van Grieg, Bruch en Sibelius.


Nieuw: Concert met educatieve kinderopvang, 4 t/m 10 jaar
Ook de jongste concertbezoekers zijn van harte welkom. Zij luisteren een deel van het concert mee, dicht bij het orkest, en krijgen daarnaast een muzikaal kinderprogramma op maat aangeboden. De kaarten hiervoor in de Grote Kerk Naarden zijn te bestellen door op ‘reserveer direct’ te klikken. Kijk voor meer informatie op www.ciconiaconsort.nl.


Tickets

€ 32,00

Concert

zaterdag 19 december

20:15

Grote Kerk Naarden

Over Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit vinden concerten van het Ciconia Consort in steeds bredere kring erkenning. Het orkest wil niet alleen een concert bieden, maar een echte avond uit; informeel en chique tegelijk. Daarbij worden concertprogramma’s vaak gecombineerd met andere disciplines zoals; theater, literatuur en wetenschap. De concerten spelen regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s.

Ciconia Consort is een jong, gedreven en op hoog niveau musicerend internationaal gezelschap van 20 jonge musici. Daarbij zijn speelvreugde en energiek musiceren altijd het ideaal. Het orkest treedt op door heel Nederland; zowel op belangrijke podia in de Randstad als in middelgrote concertzalen in de provincies.

In december 2018 verscheen de debuut-CD French Music for String Orchestra die internationaal lovende recensies mocht ontvangen. Ciconia Consort was te horen op Radio 4 in programma’s zoals Avondconcert, Vrije geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en op televisie bij Podium Witteman.

Het orkest speelt muziek uit alle stijlperioden, van barok tot modern en werkte samen met solisten als Pieter Wispelwey, Peter Gijsbertsen, Lavinia Meyer, Lilian Farahani, Paolo Giacometti en wetenschappers en schrijvers als Pieter Waterdrinker, Maarten van Rossem, Rosita Steenbeek en Willem Otterspeer.

Mezzosopraan Karin Strobos

In 2011 viel zij in als Octavian in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss bij De Nationale Opera onder leiding van Sir Simon Rattle. Haar optreden oogstte internationaal lovende kritieken. Zowel het NRC Handelsblad als de Volkskrant spraken van een droomdebuut. De carrière van Karin Srobos is vanaf dat moment in een stroomversnelling terechtgekomen. Bij De Nationale Opera vertolkte zij ook de rollen Flora (‘La Traviata’) en Phénice (‘Armide’).

Karin Strobos studeerde bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 2009 haar Masterdiploma met onderscheiding ontving. Daarnaast kreeg zij zanglessen van o.a. Brigitte Fassbaender en Margreet Honig. Van 2009 tot 2011 behoorde Karin Strobos tot het vaste ensemble van Opera Zuid en bij de Nederlandse Reisopera zong zij Cherubino en Rosina (‘Barbiere di Siviglia’) Flora in ‘La Traviata’. Gedurende vijf seizoenen was Karin Strobos vast ensemble lid bij het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar vertolkte ze rollen als Cherubino, Charlotte, Suzuki, Zerlina, Idamante, Dorabella, Rosina en Siébel en Amando.

Karin trad als soliste op bij alle grote Nederlandse orkesten, zoals het Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest o.a. met werken van Mahler en Wagner. Willem Jeths schreef speciaal voor haar twee delen in zijn ‘Eerste Symfonie’, waarmee zij haar debuut maakte in de Zaterdagmatinee in Het Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Ciconia Consort werkte eerder succesvol samen met Karin met de ‘Wesendoncklieder’ van Wagner.

Dirigent Dick van Gasteren

Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het Ciconia Consort. Daarnaast is hij vaste gastdirigent van het befaamde Orquesta Simón Bolívar uit Venezuela dat hij leidde in onder andere symfonieën van Schumann, Bruckner en Mahler. Onlangs dirigeerde hij de derde symfonie van Mahler in samenwerking met het Simón Bolívar koor en het Nationaal kinderkoor. Ook dirigeert hij regelmatig andere Venezolaanse orkesten van ‘El Sistema’ zoals Francisco de Miranda, Juan José Landeate en Teresa Carreño en geeft hij, als docent aan het Conservatorio Inocente Careño de Venezuela, directielessen en masterclasses aan talentvolle jonge dirigenten.

Dick van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechten. Cello studeerde hij bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en orkestdirectie bij Jan Stulen. Hij vervolgde zijn studie bij Bernard Haitink in Londen, die hij later ook assisteerde, onder meer tijdens het ‘Mahlerfestival Amsterdam’ in 1995. Van Gasteren was laureaat bij de dirigenten masterclass Accademia Musicale Chigiana in Siena en de Wiener Meisterkurs.

Concertprogramma´s dirigeerde hij onder andere bij het Limburgs Symfonie Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, Nürnberger Symphoniker en Wiener Klangforum Orchester en opera’s aan het Oldenburgisches Staatstheater (‘Othello’, ‘Don Pasquale’ en ‘Die Fledermaus’). In de Koninklijke Schouwburg Den Haag dirigeerde hij Attima, de Nederlands-Indonesische opera van Constant van de Wall.

Dick van Gasteren was te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ over het beroep dirigent. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek ‘Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren’. Het boek is vertaald in het Spaans en geldt o.a. als lesmateriaal voor dirigenten van El Sistema.