Italiaanse Kerst met Lavinia Meijer

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren

LET OP: De aanvangstijd van dit concert is gewijzigd naar de middag: 14.30 uur. Iedereen die kaarten heeft voor dit concert is hiervan op de hoogte gebracht.


Programma:
Hugo Wolf (1860-1903) – Italiaanse serenade
Ludovico Einaudi (geb. 1955) – Divenire voor harp en strijkers
Pietro Mascagni (1863-1945) – Intermezzo uit Cavaleria Rusticana
Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1948) – Serenade voor strijkers
Arcangelo Corelli (1653-1713) – Concerto Grosso op. 6 no. 8 (Kerstconcert)
William Alwyn (1905-1985) – Lyra Angelica voor harp en strijkorkest
Nino Rota (1911-1979) – Concerto per archi

Extra: educatief kinderprogramma (4 tot 10 jaar). Kinderen luisteren een deel van het concert mee en krijgen daarnaast een muzikaal programma op maat aangeboden. Zie voor informatie www.ciconiaconsort.nl

Ciconia Consort presenteert samen met stersoliste Lavinia Meijer een familiekerstconcert in Italiaanse sferen. Italië is het land waar kerstmis werd uitgevonden; al in het oude Rome was 25 december een feestdag, de ‘Saturnalia’, ter viering dat de dagen weer langer werden. De geschiedenis van de kerststal gaat terug tot 1223, toen Franciscus van Assisi een kunstenaar vroeg de geboorte van Christus uit te beelden. Jezuïeten en Dominicanen verspreidden vervolgens de kerststaltraditie naar alle uithoeken van het land.
De harp kennen we als symbool van de schaapherder en latere koning David. In het beroemdste kerstlied aller tijden ‘Stille Nacht’, zingen we nog steeds over Davids Zoon, geboren in Bethlehems stal. Alle reden om ruim baan te geven aan Lavinia Meijer en de harp. Bijzonder is dat zij niet alleen optreedt als soliste in het Lyra Angelica van William Alwyn en het Divenire van Einaudi, maar ook een paar prachtige harppartijen in het orkest zal vertolken.
Bekende en geliefde stukken zoals het Intermezzo uit de Cavaleria Rusticana, het kerstconcert van Corelli en de minder bekende, verrassende Serenade van Wolf-Ferrari, worden afgewisseld met vertellingen door dirigent Dick van Gasteren over eeuwenoude en hedendaagse Italiaanse muzikale kersttradities. En, in het land van Don Camillo en Fellini mag muziek van de filmcomponist Nino Rota natuurlijk niet ontbreken.

“een jong strijkorkest dat inhoudelijk telkens weer weet te verrassen” (Klassieke Zaken)
“een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble” (Klassieke Zaken)
“impressive unity and full string tone” (Musicweb International)
“a lovely sound, there is a lot of definition and finesse” (BBC Radio 3)

www.ciconiaconsort.nl


LET OP: Bij binnenkomst in het theater vragen we u om uw ‘coronatoegangsbewijs‘ te tonen.
Deze kunt u digitaal (via de Coronacheck-app of de telefoon) of op papier laten zien. Lees hier meer informatie.

Tickets

€ 35,00

Concert

Grote Kerk Naarden

zaterdag 18 december

14:30

LAVINIA MEIJER

De van geboorte Zuid-Koreaanse Lavinia Meijer, groeide op in Nederland. Op 9-jarige leeftijd begon ze met harp spelen. Ze studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar zij Cum Laude afstudeerde.
Een indrukwekkende lijst aan prijzen viel Lavinia Meijer ten deel. Ze won bijvoorbeeld eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziek Talent, Nederlands Harp Concours, Vriendenkrans Concours van Het Concertgebouw Amsterdam, het Internationaal Harpconcours, een tweede prijs bij het Reinl-Wettbewerb in Wenen, derde prijs bij de Sixth International USA Harp Competition in de VS, en in 2009 mocht zij daar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs aan toevoegen.

Daarnaast ontving zij de publieksprijs van de Edisons 2012 voor haar CD Fantasies and Impromptus, en in 2013 een Gouden Plaat en Platina onderscheiding voor de CD Metamorphosis/The Hours (Philip Glass).

Lavinia Meijer heeft een exclusief artiestencontract bij Sony Classical en speelt recitals en soloconcerten over de hele wereld, van Carnegie Hall New York tot de Berliner Philharmonie, alsook rockpodia, openluchtfestivals en Wereld Harp Congressen. Haar passie om de mogelijkheden van de harp te verbreden is opmerkelijk. Zij zoekt altijd naar zeldzaam klassiek solo- en orkestrepertoire en hedendaagse muziek. Zo speelde zij met het Aurelia Saxofoon Kwartet nieuwe transcripties van Caplet, Debussy en Ravel, en wereldpremières van Garrett Byrnes en Carlos Micháns. Maar bovenal werd Lavinia Meijer bekend door haar transcripties en uitvoeringen van de muziek van Philip Glass.

Na een persoonlijke ontmoeting met Philip Glass in 2011, kreeg zij toestemming zijn 5-delige Metamorphosis voor harp(solo) te bewerken. Daarna arrangeerde ze ook andere werken van Philip Glass, waaronder Opening Piece, delen uit The Hours en het hoofdthema uit Koyaanisqatsi. Onlangs werd ze uitgenodigd om op te treden met Philip Glass op zijn Days & Nights Festival in Big Sur, VS. Over de hele wereld betovert Lavinia Meijer het publiek met haar intense en baanbrekende vertolkingen van het Philip Glass-repertoire.

CICONIA CONSORT

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De concerten spelen daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Ciconia Consort is een strijkorkest bestaande uit een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Inmiddels bracht het ensemble drie internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op de internationale radiostations als ABC-classic in Australië en de Britse BBC. In het voorjaar van 2021 werd een complete live concertregistratie verzorgd voor de NTR radio en de NPO televisie. Het orkest is regelmatig te horen op de Nederlandse radio in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en te zien op televisie bij Podium Witteman.

Het orkest heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest en Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest. Op de cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.