Kerst met Gebroeders Grimm

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Kerst met de gebroeders Grimm

Let op: Zondagmatinee, aanvang 15.00 uur


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Maria Pedano sopraan en
Talitha van der Spek mezzosopraan


Programma       
o.a. M. Reger – Lyrisches Andante ‘Liebestraum’ | A. Schönberg – Weihnachtsmusik | C. Reinecke – Weihnachtslied | E. Humperdinck – Hänsel und Gretel (highlights)

“entsprechend kontrastreich und farbig sowie voller spielerischer Energie und gestalterischer Fantasie” – Pizzicato
„De liefde waarmee de Ciconias de stukken uitvoeren is hartverwarmend.”-  Luister

Met kerst kijken we massaal ‘Harry Potter’, maar ook in vroegere kersttijden leefde de ‘fantasy’. Wie aan sprookjes denkt, denkt natuurlijk aan Grimm. Met een compilatie van Humperdincks opera Hänsel und Gretel vermengd met muziek van Krenek, sluit Ciconia zich aan bij een heerlijke Duitse kersttraditie. Solisten Maria Pedano en Talitha van der Spek staan garant voor het nodige vocale en visuele spektakel waarin ook voor de jongste concertbezoekers een rol is weggelegd. Beleef dit warme kerstprogramma voor de hele familie, waarin dirigent Van Gasteren u eerst meeneemt langs typische Duitse kersttradities, van Christkind tot Frankische Lebkuchen, en waarin verrassende mooie kerstmuziek klinkt van Karg-Elert, Schönberg en Reinecke.

Concert met educatieve kinderopvang, 4 t/m 10 jaar
Ook de jongste concertbezoekers zijn van harte welkom. Zij luisteren een deel van het concert mee, dicht bij het orkest, en krijgen daarnaast een muzikaal kinderprogramma op maat aangeboden. Kijk voor meer informatie op www.ciconiaconsort.nl


Meer informatie:

Locatie: Grote Kerk Naarden

Abonnementskorting: Boek ook het concert Wiener Maibumen met Lenneke Ruiten en Ciconia Consort, op 25 april 2024 in de Grote Kerk Naarden, en ontvang 10 euro korting.

Boek het abonnement.

Prijzen: 1e rang € 36,00 | 2e rang € 29,00
jongeren onder 27 jaar € 15,00
kinderen t/m 12 jaar € 7,50

www.ciconiaconcsort.nl


Maria Pedano sopraan
Maria Pedano is een jonge getalenteerde, veelzijdige musicus. Ze studeert zowel hobo als klassiek zang, maar zingt ook chansons en jazz. Maria begon op zesjarige leeftijd met hobospelen. Ze kreeg les van Hans Roerade, gevolgd door de jong talentklas Koninklijk Conservatorium Brussel bij Karel Schoofs. Momenteel studeert zij bij Ernest Rombout en Aisling Casey aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast volgde Maria masterclasses bij o.a. Pauline Oostenrijk, Ralph van Daal, Dennis Osver, David Walter, Jean Luis Capezalli en Gregor Witt.
Naast hobospelen is Maria een getalenteerd zangeres en ligt haar hart bij het Franse chanson. Zij deed mee aan musicalproducties zoals Moeder ik wil bij de Revue en in 2016 won Maria het Concours de la Chanson Alliance Française. Ook was zij meerdere malen te gast in het televisieprogramma Podium Witteman. Sinds 2019 studeert Maria klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego. Prijzen op het Prinses Christina Junior Concours, leidde tot optredens bij het Kinderprinsengrachtconcert 2014 en de Max Proms met het Metropole Orkest. Zij won prijzen bij o.a. de Maassluise Muziekweek, Prinses Christina Concours en de internationale Gnessin Competition for Young Musicians 2018 in Moskou (eerste prijs). Naar aanleiding van haar prijs bij het PCC soleerde Maria met de Philharmonie Zuidnederland en gaf zij, op uitnodiging van Prinses Christina en de Nederlandse Ambassade concerten in Italië en Zwitserland. Eind 2018 soleerde zij met het internationale strijkersensemble LGT Young Soloists in Hong Kong en Singapore. Zij soleerde met hobo én zang bij het Residentie Orkest en in 2020 was Maria bij het Ciconia Consort te gast met liederen van Korngold en Kurt Weill in het programma Der blaue Engel dat werd uitgezonden door NTR Avondconcert op Radio 4.

Talitha van der Spek mezzo-sopraan
De lyrische mezzosopraan Talitha van der Spek studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Ze zingt zowel oratorium, opera als liedrepertoire. Met haar grote bereik zingt zij zowel de lage altpartijen van Bach’s Passies en de Kindertotenlieder van Mahler, alsook het mezzo-repertoire als Carmen van Bizet en Armide van Lully. Talitha houdt van verhalen vertellen en dat is voor haar de drijvende kracht achter elk stuk muziek dat zij vertolkt.
Zij trad op met verschillende barokensemble zoals Les Eléments,  Le donne di Ferrara met Claron McFadden, en  barokensemble Eik&Linde. Daarnaast zong zij in binnen- en buitenland in vele passies en oratoria met dirigenten als Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Alfredo Bernardini en Nico van der Meel. Talitha specialiseerde zich in opera en muziektheater. Zo zong zij de titelrol uit Carmen (Bizet) bij DNO (open dag), producties bij de Nationale Reisopera (Dritte Dame-Zauberflöte en Vendredi in Offenbach’s Robinson Crusoë) en Holland Opera. Zij werkt veel samen met dansgezelschap LeineRoebana en het gamelan-ensemble Kyai Fatahillah met moderne muziek van Iwan Gunawan (Light). Zij danste ook in deze voorstellingen. Verder speelde zij in operaproducties van o.a. Opera Nijetrijne, Opera Spanga en Holland Opera.
In het liedrepertoire vormt zij een vast duo met pianist Harimada Kusuma.


Dirigent Dick van Gasteren

Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het Ciconia Consort. In 2014 kwam Van Gasteren op uitnodiging van José Antonio Abreu naar Venezuela, waar hij tot 2021 vaste gastdirigent was bij de Venezolaanse orkesten van El Sistema zoals het Teresa Carreño, Francisco de Miranda en Juan José Landaeta. Het fameuze Orquesta Simón Bolívar leidde hij in onder andere symfonieën van Schumann, Bruckner en Mahler. Ook was hij in deze periode als docent verbonden aan het Conservatorio Inocente Careño de Venezuela, waar hij directielessen en masterclasses gaf aan talentvolle jonge dirigenten van El Sistema.

Van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechten. Hij studeerde cello bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en orkestdirectie bij Jan Stulen, gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Van Gasteren was laureaat bij de dirigentenmasterclass Accademia Musicale Chigiana in Siena onder leiding van Ferdinand Leitner en de Wiener Meisterkurs. Bij het Mahlerfestival Amsterdam in 1995, assisteerde hij Haitink in uitvoeringen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Concertprogramma’s dirigeerde hij onder andere bij het Limburgs Symfonie Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, Nürnberger Symphoniker en Wiener Klangforum Orchester en opera’s aan het Oldenburgisches Staatstheater (Othello, Don Pasquale en Die Fledermaus). In de Koninklijke Schouwburg Den Haag dirigeerde hij de Nederlands-Indische opera Attima van Constant van de Wall.

Van Gasteren was te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma Het Klokhuis over het beroep dirigent. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren. Het boek is vertaald in het Spaans en geldt als lesmateriaal voor dirigenten van El Sistema Venezuela. In Oktober 2022 verscheen bij uitgeverij Prominent ‘La Musica Notturna delle Strade di Madrid’ van Luigi Boccherini. Persoonlijke getuigenis of sociaal politieke boodschap?

Tickets

€ 36,00

Concert

Grote Kerk Naarden

zondag 17 december 2023

15:00