Metamorfosen

alles verandert, niets vergaat

Ciconia Consort, o.l.v. Dick van Gasteren

Programma:

CHARLES KOECHLIN (1867-1950) – Sur les flots lointains
RUDOLF ESCHER (1912-1980) – Concerto voor strijkorkest en pauken
TRISTAN KEURIS (1946-1996) – Variations for Strings
RICHARD STRAUSS (1864-1949) – Metamorphosen

Musicweb-international over Ciconia Consort: “its impressive unity and full string tone”

Metamorfosen heet het vijftien delen tellende dichtwerk van Ovidius dat na tweeduizend jaar nog steeds een inspiratiebron is voor schrijvers, dichters, schilders en componisten. Ovidius schetst een scheppingsverhaal, het leven van klassieke goden en stervelingen, geïnspireerd op het idee van steeds voortgaande verandering en evolutie, omnia mutantur, nihil interit (alles verandert, niets vergaat).

Dit laatste is in de beeldende kunst door geen ander zo geniaal weergegeven als door Maurits Cornelis (M.C.) Escher in zijn Metamorphosen. Dick van
Gasteren zal vertellen over de achtergronden en onderliggende gedaanteveranderingen van de concertwerken, en hun verwantschap met de literatuur, beeldende kunst en filosofie.

U hoort dit programma misschien wel het grootste en meest verheven stuk voor strijkorkest, de Metamorphosen van Richard Strauss. Een absoluut meesterwerk met polyfonie alla Bach maar dan met laat romantische en vroeg moderne harmonieën. In Tristan Keuris’ Variations gebaseerd op de ontwikkeling en evolutie van muzikale kiemcellen, wordt de luisteraar op meesterlijke wijze meegevoerd in een wervelende meeslepende bijenkorf. Maar wist u dat ook de neef van M.C. Escher, Rudolf Escher, een indrukwekkend muziekwerk schreef voor strijkorkest?

Beleef samen met Ciconia deze zoektocht naar de principes en achtergronden van de metamorfosen van Ovidius, Escher, Strauss, Koechlin en Keuris.


Meer informatie:

Aanvang  20.15 uur
Locatie     Grote Kerk Naarden
Toegang   1e rang € 35,00 | 2e rang € 28,00 | < 27 jaar € 17,50

Start kaartverkoop: 
Zaterdag 18 juni 9.00 uur (voor Vrienden van Spant op zondag 12 juni 9.00 uur)

Website Ciconiaconsort

Tickets

€ 35,00

Ciconia Consort

Concert

Grote Kerk Naarden

donderdag 11 mei 2023

20:15

Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Het strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ciconia heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest, Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest en het door Bert Mooiman gerecontstrueerde Strijksextet van Arthur Nikisch. Op de debuut-cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.

Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.