Alexanders Feast | Jubileumconcert

Nederlandse Händelvereniging

Uitvoerenden

Koor van de Nederlandse Händelvereniging
RBO Sinfonia (orkest)

Hendrickje Van Kerckhove (sopraan)
Dave ten Kate (countertenor)
Leon van Liere (tenor)
Raoul Steffani (bariton)

David Jansen/Jan Jansen (klavecimbel)
Wybe Kooijmans (orgel)
Paul Valk (chef-dirigent en muzikale leiding)

Afterparty        

Na afloop (ca 21.30 uur) van het concert nodigen wij ons publiek uit het glas te heffen op ons 75-jarig Jubileum, terwijl er in de Grote Kerk gelegenheid zal zijn elkaar te ontmoeten en te spreken.

Tijdens de afterparty kunt u luisteren naar drie optredens van toptalenten van de beste Nederlandse Conservatoria, die strijden om de Handel Choir Jubilee Award. De winnaar van deze speciale Award sleept daarmee een solo in de wacht voor één van de komende concerten van de Nederlandse Händelvereniging.

De  jury bestaat uit bas bariton Maarten Koningsberger, muziekproducent Sigrid van der Linden, chef-dirigent Paul Valk en een lid van het koor van de Nederlandse Händelvereniging.

 

Het programma

Alexander’s Feast is een soort opera zonder decors en acterende zangers, maar wel met een meeslepend verhaal. Alexander de Grote heeft in 330 v. Chr. de stad Persepolis veroverd op de Perzische koning Darius, en op de avond van de overwinning wordt er door hem en zijn geliefde Thaïs een groot banket gehouden om dit te vieren: “Twas at the royal feast, for Persia won by Philip’s warlike son; Aloft, in awful state, the godlike hero sate, on his imperial throne…’.

In onze uitvoering komen twee grootheden samen: de overweldigende muziek van Händel, de prachtige tekst van John Dryden.

De muziek op dit feest wordt verzorgd door hofmuzikant Timotheus, de bard ofwel singer-songwriter van dienst. Het koor en de solisten vertellen ons in schitterende koordelen en aria’s hoe Alexander reageert op diens muziek. Want Timotheus grijpt zijn lier en gaat zingen. Eerst over Jupiter en Bacchus en daarna op een klaaglijker toon over de op het slagveld gestorven Perzische koning Darius.

De stemming van Alexander slaat voortdurend om, van een stralend humeur naar dronkenschap, van ijdelheid naar medelijden en verdriet, gevolgd door verliefdheid en slaap. Maar dan ontwaakt hij door een wraakzang van Timotheus, die de geesten heeft opgewekt van de gevallen Griekse soldaten. Daarop steekt Alexander de stad in brand. Timotheus weet echter de stemming van de vorst om te buigen naar tedere gevoelens en dan daalt Cecilia, de beschermheilige van de muziek, uit de hemel neer.

Het oratorium staat hiermee in de traditie van de Engelse Ode’s to St Caecilia, de beschermheilige van de muziek. Het verhaal rondom Alexander is slechts een aanleiding om een lofzang aan te heffen ter verheerlijking van de muziek.

Ode aan de muziek
Alexander’s Feast is een relatief onbekend oratorium van Händel, dat regelmatiger uitvoering verdient. De muziek is van een ongekende schoonheid en kracht, en toont eens te meer aan dat Händel zoveel meer is dan de componist van de Messiah, Music for the Royal Fireworks of Ombra mai fu. Het is een echte Ode aan de Muziek, en in de vertelling wordt de muziek grote krachten toegeschreven, die zelfs de emoties van machtige koningen kunnen beïnvloeden.

De Nederlandse Händelvereniging viert hiermee haar 75-jarig bestaan.

“May this evening ever prove sacred to harmony and love!”


Meer informatie:

Aanvang         19.30 uur
Locatie            Grote Kerk Naarden
Toegang         1e rang € 37,50 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze

Jongerenkaart € 15,00 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze

Start kaartverkoop:
Reeds gestart in 2021.

Website Händelvereniging

Tickets

€ 37,50

Concert

Grote Kerk Naarden

vrijdag 28 oktober 2022

19:30