Nederlandse Händelvereniging

Messiah

Uitvoerenden

Koor van de Nederlandse Händelvereniging
Holland Symfonie Orkest

Charlotte Houberg (sopraan)
Eva Kroon (alt-mezzo)
André Post (tenor)
Maarten Koningsberger (bariton)

David Jansen (klavecimbel)
Wybe Kooijmans (orgel)
Paul Valk (chef-dirigent en artistieke leiding)

Het programma

“Londen, 1737. In een huis in de Brookstreet klonk een doffe klap. De bediende sprong op en vloog naar de werkkamer. Hij vond George Frederic Händel onbeweeglijk op de grond, de ogen strak open. Ook Christoph Schmidt, de helper van de meester, kwam kijken, hij was zojuist gekomen om enkele aria’s te kopiëren. Met z’n tweeën tilden ze de zware man op de sofa.”

Tot zover de eerste regels uit ‘Händels Auferstehung’ van Stefan Zweig uit de bundel ‘Sternstunden der Menschheit’. Het is een verhaal dat mij als dirigent nooit meer heeft losgelaten. Altijd als ik de muziek van Messiah hoor of dirigeer denk ik aan dit indringende verhaal.

Als een bezetene
Händel was ziek, zat in diepe crisis en het leek een niet meer te overwinnen strijd. Maar toen… een paar jaar later, toen hij na een periode van halfzijdige verlamming en uitgeputte toestand toch weer aan de iets beterende hand was, toen lag er onverwacht een stapel papier op zijn bureau. Vriend en tekstschrijver Charles Jennes had het achtergelaten. Händel zag dat het teksten waren over het leven van Christus, de Messias. Hij las ze door en herkende zijn eigen leven en lijden in deze teksten. Als een bezetene is hij gaan componeren. Hij wist van geen ophouden, wist niet meer van tijd en uur. Hij leefde in ritme en maat, zat in een heilige stroomversnelling. Na drie weken (onbegrijpelijk snel nog heden en voor alle eeuwigheid!) was het werk gereed. Van ‘Comfort Ye’ tot ‘Amen’. Dat laatste had hem niet losgelaten. In een machtige fuga bouwde hij dit op uit de eerste klinker, de galmende ‘A’, de oerklank van het begin, tot het een kathedraal was met de spits tot in de hemel reikend, steeds hoger en hoger..

Hij plofte op zijn bed en sliep als een dode. Na een paar dagen kwam de dokter en vroeg aan Händel, die inmiddels weer wat bij zinnen was gekomen wat er was gebeurd. Händel zei: “Behold, I tell you a mystery..” Nadat de dokter zei dat Händel de duivel in zijn lijf had zei deze: “Ik geloof veeleer dat God met mij geweest is.”

Geen hoepelrokken en degens
En zo kwam het dat honderden mensen stonden te dringen voor The Great Music Hall in Dublin. Het was 13 april 1742 en Messiah van George Frederic Händel stond op het punt in première te gaan. De 700 aanwezigen hadden hun hoepelrokken en degens thuis moeten laten om allemaal in de zaal te kunnen passen. Kortom: Messiah was een groot succes. Maar dit kwam niet vanzelf. Sterker nog, voor Händel was het niets minder dan zijn eigen wedergeboorte.

Geniet u van dit prachtige werk. Beluister het met open hart en nieuwe oren. Laat u zich door de deze muziek (en de uitvoerenden) troosten en verblijden.


Meer informatie:

Aanvang         19.30 uur
Locatie            Grote Kerk Naarden
Toegang         1e rang € 42,50 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze
2e rang € 37,50 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze
Jongerenkaart € 15,00 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze

Start kaartverkoop:
Vrienden:        Maandag 11 oktober 10:00 uur
(Vrienden krijgen voorrang en ontvangen een code. Klik hier om Vriend te worden)
Iedereen:         Woensdag 20 oktober 10:00 uur

Website Händelvereniging

Tickets

+ = € 42,50

Concert

vrijdag 17 december

19:30

Grote Kerk Naarden