Nederlandse Händelvereniging

FAURÉ & RUTTER

Op instructie van de landelijke overheid zijn in verband met het coronavirus (COVID-19) alle bijeenkomsten tot 1 juni afgelast . Het concert van de Nederlandse Händelvereniging gaat om deze reden dan ook niet door op deze datum.  Heeft u al tickets, dan wordt u hiervan op de hoogte gesteld. 


Cantique de Jean Racine &
Requiem –
Gabriel Fauré
Magnificat –
John Rutter

Gastdirigent: Paul Valk


Het koor van de Nederlandse Händelvereniging

Holland Symfonie Orkest

Solisten
Wendy Roobol, Sopraan
Berend Eijkhout, Bariton
Wybe Kooijmans, Orgel 


Programma

Cantique de Jean Racine
Requiem – Gabriel Fauré
Pauze
Magnificat – John Rutter


prijzen: 1e rang € 35,00 | 2e rang € 30,00 | jongeren tot 25 jaar € 15,00 | inclusief consumptie in de pauze


Abonnement

Het is mogelijk om voor een heel concertseizoen een abonnement te nemen. Dat zijn het najaarsconcert, de Messiah en het voorjaarsconcert in Naarden. In plaats van € 112,50 betaalt u slechts € 97,50.

Als u in één keer 1e rang kaarten voor de volgende drie concerten bestelt, levert u dat een korting op.
Najaarsconcert op 18 oktober 2019
Messiah op 19 december 2019
Voorjaarsconcert op 24 april 2020

boek abonnement


Magnificat en Requiem…. leven en dood, zou je kunnen zeggen. Bij het Magnificat is er vreugde voor het komende leven en in een Requiem zoekt men naar troost en houvast door het verdriet van iemand die is gestorven. Een geliefde, een familielid, een nabije. Maar vaak kan ook aan álle gestorvenen gedacht worden. Het is maar waar uw gedachten naar uit gaan.

De NHV voert een Requiem en een Magnificat uit de 20e eeuw uit. Deze werken zijn nú eigenlijk al klassiekers in de korenwereld.

Cantique de Jean Racine & Requiem, Gabriel Fauré

Bij zijn afstuderen in 1865 schreef Fauré o.a. een werk voor koor, strijkers en orgel en droeg het op aan César Franck en vernoemde het naar de zeventiende-eeuwse Franse toneelschrijver Racine, die deze parafrase – Verbe égal aux Très-Haut – maakte van de Latijnse hymne Consors paterni luminis uit de kerkelijke getijden, de metten van de dinsdag. Het is met zijn typisch ‘Fauréiaanse’ klankkleuren en harmonieën wereldwijd een uiterst geliefd koorwerk geworden. Hij kreeg er zelfs de eerste prijs voor. U raadt al over welk werk dit gaat. Juist: Cantique de Jean Racine.
Naar eigen zeggen heeft Fauré zijn Requiem ‘simplement pour le plaisir’ geschreven. Aangenomen wordt echter dat de dood van zijn vader in 1885 heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het werk. Toen zijn moeder ook nog een stierf, dat was eind 1887, voltooide hij het binnen enkele dagen. De eerste uitvoering vond plaats in januari 1888 in een uitvaartdienst in Eglise de Sainte-Madeleine In Parijs, alwaar Fauré de functie van kerkmusicus bekleedde.

Magnificat , John Rutter

Het Magnificat is vrolijk en uitbundig. Maar ook lyriek en ontroering heeft er een plek gekregen.
Zelf schrijft Rutter hierover: “Lucas 1: 46-55, bekend als het Magnificat, is een dichterlijke stortvloed van lof, vreugde en vertrouwen in God, die de maagd Maria uitsprak toen zij hoorde dat zij Christus zou baren. Het is altijd één van de meest bekende en geliefde teksten uit het Evangelie geweest, niet in de laatste plaats doordat deze lofzang is opgenomen in de Katholieke Versperdienst en de Anglicaanse Evensongtraditie.
Het Magnificat beleefde in 1990 haar wereldpremière in Carnegie Hall in New York. Een ‘Fiësta Magnificat’, de lofzang van Maria die de blije gelovigheid van de Zuid-Amerikaanse landen weerspiegelt. Er wordt naast de koorzang ook nog veel moois gezongen door de sopraansoliste, de enige solostem in dit stuk. U hoort in ons concert de versie voor kamerorkest en orgel.

Paul Valk

Tickets

+ = € 35,00

Concert

vrijdag 24 april

20:15

Grote Kerk Naarden