Venetia’s air, een bloemrijk verhaal

LUKKA

Verplaats je in gedachten naar Engelse hofkringen rond 1630. Dan kom je zeker Venetia Digby tegen. De mooiste vrouw van Engeland, geschilderd door o.a. Anthony van Dyck en bezongen door Ben Jonson. Ze is de vrouw van Kenelm Digby, de Marc Zuckerberg of Elon Musk van zijn tijd: invloedrijk voor en achter de schermen. Maar zij is de vrouw van.. Dat is haar macht. Evenals haar schoonheid. Maar haar schoonheid zal veranderen. Hoeveel moeite ze ook doet om dat tegen tegen te houden.

In dit verhaal is Venetia een getalenteerd tekenaar met een oeuvre vol gedetailleerde bloemen en planten. Daar mogen vrouwen zich in die tijd wel in het openbaar mee bezig houden. Ze is slim, belezen en heeft ambities. Maar dat alles verklaart haar vooraanstaande plaats in de wereld helaas niet, hoezeer ze ook voor haar zelfstandigheid strijdt. Die plaats heeft ze te danken aan haar man: piraat, diplomaat, zakenman, alchemist, arts met extracten van planten en bloemen. En aan zijn adoratie voor haar.

In de door Bertine Hobbelman geschreven teksten en in de gebruikte poëzie van onder andere Ben Jonson buitelen de bloemmotieven en -metaforen over elkaar heen. Ook muzikaal zijn de motieven bloemen, in liedteksten over de ‘lily’, de ‘amaryllis’ en de ‘rose’. Bloemen staan teer in de knop, bloeien adembenemend en kort daarna verwelken ze…

‘Venetia’s air’ is een verhaal, gevat in historisch gegevens. Een verhaal zoals het had kúnnen zijn. Want wie zij werkelijk was zullen we nooit weten. Een verhaal in tekst en Engelse muziek uit die tijd: Dowland, Hume, Ferrabosco en anderen, gezongen en gespeeld op historische instrumenten.
Een verteller koppelt de tijd van toen aan het heden en de historische personages aan het huidige publiek. Kenelm Digby, Anthony van Dyck, Ben Jonson. Zo komen ze dichtbij. Zo volgen we vanuit onze tijd de nu nog steeds herkenbare dilemma’s van Venetia uit de 17e eeuw.

‘Venetia’s air’ is LUKKA’s tweede voorstelling van een drieluik over vrouwen uit onze geschiedenis. LUKKA maakt theater op locatie. De speelomgeving is een belangrijk deel van de ervaring. Juist het spelen in de architectuur van het verleden brengt het publiek veel dichter bij het gevoel en begrip van andere tijden.

Locatie: Rijksmuseum Muiderslot – De Riddderzaal
(poort en taveerne open vanaf 19.30 uur)

Tickets

€ 18,50

Toneel

zaterdag 28 maart

20:15 - 21.30 uur uur

Rijksmuseum Muiderslot