Werk op grote hoogte

workshop schilderen

Op vijfentwintig meter hoogte, staande op een houten steiger, een gewelf van zevenhonderd vierkante meter voorzien van schilderingen? Nu zouden we direct de arbodienst erbij halen, maar in 1509 was dit een ‘normale’, zelfs prestigieuze opdracht voor de schilders die in Grote Kerk Naarden aan het werk waren. Zelf ontdekken hoe dat was? In deze workshop voor jong en oud gaan we onderzoeken hoe moeilijk het nu eigenlijk is om het juiste perspectief te krijgen in een holle vorm. Het beschilderde tongewelf is daarbij onze inspiratiebron.

Sixtijnse kapel van de Lage Landen
Bijna tien jaar deden de schilders erover om het hele houten tongewelf te voorzien van Bijbelse taferelen. Aan de ene zijde het lijdensverhaal van Jezus, daar tegenover zogenaamde prefiguraties (aankondigingen van wat er gaat gebeuren) uit het Oude Testament. Het is het enige beschilderde gewelf in Nederland dat op deze schaal bewaard gebleven is. Grote Kerk Naarden is daarmee de Sixtijnse kapel van de Lage Landen.

Gilden en hun schilden
Het was begin 16de eeuw toen het gewelf in Grote Kerk Naarden beschilderd werd. Nederland stond nog met één been in de Late Middeleeuwen, terwijl het andere been zich richting de Renaissance bewoog. De gilden, een soort beroepsverenigingen die waren ontstaan in de Middeleeuwen, waren invloedrijk in die tijd. Op het tongewelf zie je dit terug. Diverse gilden, waaronder het schuttersgilde van Sint Joris, hebben panelen gesponsord. Hun wapenschilden en andere symboliek zijn daarbij afgebeeld. Ook is er een paneel opgedragen aan Karel de Vijfde, die toen regerend vorst was. Vermogende families uit de omgeving, waaronder de burgemeestersfamilie Deyn, sponsorden het werk ook. Soms lieten zij zichzelf daarbij op een paneel afbeelden. Naast de nodige ‘exposure’, hoopten ze met hun sponsoring een plekje in de hemel te bereiken.

Speciaal perspectief
De schilders moesten speciale perspectieftechnieken gebruiken, zodat de afbeeldingen in de holle vorm vanaf beneden niet vervormd werden weergegeven. Hoe moeilijk is dat eigenlijk, schilderen in een niet-rechte vorm? In deze workshop kunnen jong en oud dit ontdekken. Na een instructie over de techniek gaan deelnemers zelf aan de slag, met een eigen interpretatie van de 16de-eeuwse schilderingen van het tongewelf. Een eigen familiewapen ontwerpen en toevoegen, mag uiteraard ook. Deze workshop is zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen worden apart begeleid. Een kunstenaar en een medewerker van Stichting Grote Kerk Naarden verzorgen de workshop.

Boek Hemelbestormers
Deze activiteit vindt plaats in het kader van het verschijnen van het boek Hemelbestormers: geheimen van het tongewelf van Grote Kerk Naarden, samengesteld door Marchien den Hertog en Froukje Holtrop en met bijdragen van Herman Pleij, Anton Kos, Jan Greven, Joost Röselaers, Roos Keppler, Hinke Sigmond, Johanneke Verhage en Maurice Steemers. Het boek is op 24 oktober in het winkeltje van Grote Kerk Naarden te koop.

Praktische informatie
Locatie: Marktstraat 13, 1411CX Naarden
Kosten: 27,50 euro volwassenen, 17,50 euro kinderen. Minimaal 20 deelnemers.
Meer info: www.grotekerknaarden.nl/agenda
Contact: Angeline Sandmann
angeline.sandmann@grotekerknaarden.nl

Tickets

+ = € 27,50

workshop

zondag 24 oktober

13:00 - 15.30 uur

Grote Kerk Naarden