Wiener Maiblumen

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Wiener Maiblumen

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Lenneke Ruiten sopraan

Programma:
o.a. Schubert/Mahler – Der Tod und das Mädchen | Schönberg: Verklärte Nacht | liederen voor sopraan en strijkorkest van Zemlinsky, Berg, Korngold, Léhar
Weense Romantiek met Ciconia Consort en Lenneke Ruiten.
In Wiener Maiblumen is een fantastische hoofdrol weggelegd voor stersoliste Lenneke Ruiten, die in februari 2023 de prestigieuze Elly Ameling Ring kreeg uitgereikt. In Weense Konditorei-sferen, genietend van een stukje Sachertorte, zet Ciconia het Weense literaire klimaat van het fin de siècle centraal. Richard Dehmels gedicht Verklärte Nacht werd onnavolgbaar mooi verklankt in laat-romantische stijl door Schönberg, minder bekend is zijn gedicht Maiblumen in toonzetting van Zemlinsky. Het strijkkwartet Der Tod und das Mädchen van Schubert, op het gelijknamige gedicht van Matthias Claudius, werd prachtig bewerkt voor strijkorkest door Gustav Mahler. Maar Wenen is geen Wenen zonder de luchtige operette evergreens Wien, Wien nur du allein en Vilja lied.


Meer informatie:

Locatie: Grote Kerk Naarden

Abonnementskorting: Boek ook het concert Kerst met de Gebroeders Grimm door Ciconia Consort, op 17 december 2023 in de Grote Kerk Naarden, en ontvang 10 euro korting.

Boek het abonnement.

Prijzen: 1e rang € 36,00 | 2e rang € 29,00
jongeren onder 27 jaar € 15,00

www.ciconiaconcsort.nl


Sopraan Lenneke Ruiten

Sopraan Lenneke Ruiten heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een internationaal veel gevraagde soliste. Ze staat op de grootste bühnes van de wereld en heeft een indrukwekkende internationale carrière in zowel opera, concert als lied.
Lenneke Ruiten begon haar muzikale opleiding als fluitiste aan het Conservatorium van Alkmaar en het Conservatorium van Amsterdam. Na haar eindexamen legde zij zich uitsluitend toe op het zingen en rondde haar zangstudie met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Meinard Kraak. Hierna volgde zij de operaopleiding aan de Musikhochschule te München. Zij volgde masterclasses bij Elly Ameling, Hans Hotter, Robert Holl, Walter Berry en Rudolf Jansen. In 2002 won zij vijf prijzen op het Internationaal Vocalisten concours in ‘s-Hertogenbosch, waaronder de eerste prijs. In februari 2023 kreeg Lenneke voor haar speciale vertolking van het liedrepertoire de prestigieuze Elly Ameling Ring uitgereikt.

In het begin van haar carrière was Lenneke Ruiten vooral actief in het concertrepertoire. Dirigent Sir John Eliot Gardiner nam haar mee als soliste op diverse tournees met de English Baroque Soloists en The Monteverdi Choir. Daarnaast soleerde ze bij vele orkesten zoals het Mahler Chamber Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, Mozarteum Orchester Salzburg, Akademie für Alte Musik Berlin, Wiener Philharmoniker, Gewandhaus Orchester, Philadelphia Orchestra, Spanish National Orchestra, Staatskapelle Dresden, Orchestre Suisse Romande, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en RTÉ National Symphony Orchestra Dublin. Daarbij werkte ze samen met dirigenten als Christian Thielemann, Frans Brüggen, Emmanuelle Haïm, Ton Koopman, Ivan Fischer, Jérémie Rhorer en Ed Spanjaard.
Als operazangeres debuteerde Lenneke in 2013 in de rol van Ophélie in de opera Hamlet van Thomas olv Marc Minkowski in La Monnaie in Brussel. Sindsdien volgden vele operaproducties in festivals en operahuizen als Holland Festival, Salzburger Festspiele, Theater and der Wien, La Scala, La Monnaie, Festival d’Aix-en-Provence, Edinburgh Festival, Opéra de Lausanne, Opéra National du Rhin, Staatsoper Stuttgart en Ópera de Oviedo, waarbij ze samenwerkte met dirigenten als René Jacobs, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Jésus López Cobos, Ingo Metzmacher, Antonello Manacorda en Lorenzo Viotti. Bij De Nationale Opera in Amsterdam zong zij solorollen in de producties Hänsel und Gretel, Die Entführung, Das Floss der Medusa en Der Zwerg.


Dirigent Dick van Gasteren

Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het Ciconia Consort. In 2014 kwam Van Gasteren op uitnodiging van José Antonio Abreu naar Venezuela, waar hij tot 2021 vaste gastdirigent was bij de Venezolaanse orkesten van El Sistema zoals het Teresa Carreño, Francisco de Miranda en Juan José Landaeta. Het fameuze Orquesta Simón Bolívar leidde hij in onder andere symfonieën van Schumann, Bruckner en Mahler. Ook was hij in deze periode als docent verbonden aan het Conservatorio Inocente Careño de Venezuela, waar hij directielessen en masterclasses gaf aan talentvolle jonge dirigenten van El Sistema.

Van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechten. Hij studeerde cello bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en orkestdirectie bij Jan Stulen, gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Van Gasteren was laureaat bij de dirigentenmasterclass Accademia Musicale Chigiana in Siena onder leiding van Ferdinand Leitner en de Wiener Meisterkurs. Bij het Mahlerfestival Amsterdam in 1995, assisteerde hij Haitink in uitvoeringen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Concertprogramma’s dirigeerde hij onder andere bij het Limburgs Symfonie Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, Nürnberger Symphoniker en Wiener Klangforum Orchester en opera’s aan het Oldenburgisches Staatstheater (Othello, Don Pasquale en Die Fledermaus). In de Koninklijke Schouwburg Den Haag dirigeerde hij de Nederlands-Indische opera Attima van Constant van de Wall.

Van Gasteren was te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma Het Klokhuis over het beroep dirigent. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren. Het boek is vertaald in het Spaans en geldt als lesmateriaal voor dirigenten van El Sistema Venezuela. In Oktober 2022 verscheen bij uitgeverij Prominent ‘La Musica Notturna delle Strade di Madrid’ van Luigi Boccherini. Persoonlijke getuigenis of sociaal politieke boodschap?


Tickets

€ 36,00

Concert

Grote Kerk Naarden

donderdag 25 april 2024

20:15