Met horecamanager Bas, komt het voor elkaar

Voor bijzondere wensen en flinke hersenbrekers tijdens evenementen draait hij zijn hand niet om.

Passie voor het horecavak, dat straalt er bij horecamanager Bas (32) écht vanaf. Wanneer hij begint te vertellen over zijn werk hoor je een heleboel enthousiasme, en veel kennis van zaken. Voor bijzondere wensen en flinke hersenbrekers tijdens evenementen draait hij zijn hand niet om, en van blije opdrachtgevers krijgt hij energie. Maak kennis met Bas!

Gastvrije sportieveling

Je had het misschien niet direct zien aankomen, maar in eerste instantie had ik graag een eigen sportwinkel willen hebben. Ik ben gek op sport, met name voetbal. Daarom heb ik ook stage gelopen bij een eenmanszaak in sportartikelen. Eigenlijk kwam ik er direct al achter dat het niet echt iets voor mij was, en dat ik mezelf dit werk niet de rest van mijn leven zag doen. Ik merkte daarentegen wel dat ik het heel leuk vond om onder de mensen te zijn en mensen te helpen. Ik miste alleen de uitdaging! Toen ben ik de hotelwereld ingerold. Daar heb ik de internationale gasten en het gastvrijheidsvak ontdekt, en kon ik mijn behulpzaamheid en gastvrijheid op een manier inzetten die veel beter bij mij paste.

Net als veel collega’s bij Spant heb ik verschillende functies in de horeca binnen de hotelbranche gehad, waarbij ik ook in de keuken heb gewerkt. Daarnaast werkte ik mee bij de banqueting van congressen en evenementen, waar ik steeds meer verantwoordelijkheden kreeg. Ik heb mijn hospitality opleiding dus eigenlijk intern gevolgd. Alle takken van sport heb ik in de loop van de jaren wel meegemaakt, ik heb echt allround ervaring in de hotelwereld op kunnen doen.

Broekie in het diepe

Bij Spant kwam ik binnen als jong broekie. Ik vond het tijd worden voor een nieuwe uitdaging, en het theater sprak me wel aan. Bovendien leek de afwisseling tussen theater en evenementen me écht iets voor mij. Ondertussen werk ik hier alweer bijna 10 jaar. We zijn een bijzondere club. Alles kan binnen Spant, dat maak je niet overal mee. Ik heb heel veel vrijheid en flexibiliteit, maar als er werk is wil en moet ik er zijn. Ik mag mijn werkzaamheden buiten de evenementen en de theateravonden zelf indelen, en kan zelf mijn tijd verdelen. Zo begon het ook. Ik werd meteen in het diepe gegooid, want ondanks mijn leeftijd en relatief weinige ervaring, werd ik direct ingezet als dutymanager. Dit was in het begin lastig, maar ik leerde snel. Het team is echt heel erg leuk, we werken goed samen en dat helpt enorm.

Van A tot Z

Ondertussen ben ik horecamanager. Hét aanspreekpunt voor organisatoren van evenementen op de dag zelf, en van begin tot eind bij een partij aanwezig. Ik regel de voorbereidingen (waarbij ik er bijvoorbeeld voor zorg dat de indeling die de opdrachtgever bedacht heeft al klaar staat en meedenk over eventuele verbeteringen), ik ben er tijdens het evenement zelf, begeleid en brief de medewerkers, en draag zorg voor de afhandeling. Ik deel mijn werkzaamheden met mijn collega Emile, waarbij we beide onze sterke punten kunnen gebruiken, en onze eigen taken hebben. Emile doet bijvoorbeeld de personeelsroostering voor de horecamedewerkers, ik zorg voor de afhandeling van de urenadministratie. We zijn verschillende types, maar vullen elkaar mooi aan. Emile is wat impulsiever en ik wat gestructureerder, dat houdt elkaar scherp. Na 10 jaar weten we blindelings wat we aan elkaar hebben, één woord is genoeg. In ieder geval één van ons is altijd aanwezig tijdens theateravonden en geeft leiding in het restaurant: we zijn dus echt van A tot Z bij een voorstelling of evenement betrokken.

Genieten

Ik hou van lekker eten en drinken en vind het geweldig om hier dagelijks mee bezig te zijn. Ook buiten mijn werk geniet ik graag van bijzondere, goed klaargemaakte gerechten en lekkere drankjes. Ook hou ik van gezelligheid en variatie, zo zit ik echt in elkaar. Ik zou dan ook heel ongelukkig zijn met een functie waarbij ik fulltime op kantoor zou moeten zitten. Stil zitten doe ik niet graag, ik werk het beste onder druk. Ik vind ons totaalconcept echt heel gaaf, en ben trots als het weer staat als een huis. Je doet het met zijn allen; van techniek tot kantoor en van keuken tot frontoffice. Na een drukke week met evenementen waar veel energie in is gestoken, krijg ik nieuwe energie als ‘het doel bereikt is’. Dat alles vlekkeloos is verlopen: de opbouw, het draaien van een evenement, de berekeningen, de bestellingen.. dat alles in elkaar valt en de gasten en opdrachtgevers een goed gevoel hebben over onze dienstverlening.. nou, dan geniet ik echt hoor.

Verrassing!

Er zijn elke dag wel uitdagingen of bijzondere wensen waar ik direct op in moet spelen. Improviseren hoort echt bij mijn functie. De leverancierslift zat bijvoorbeeld een keer vast, terwijl hij vol zat met eten en drinken. Dan slaat de stress toch wel even toe, want als het te lang duurt loopt de voorbereiding van het diner spaak. Gelukkig konden we het oplossen en was er snel een monteur ter plekke. Ook heb ik na een congres wel eens een dame geholpen, die in de stromende regen terug kwam naar Spant, omdat ze niet meer wist waar ze haar auto had geparkeerd. Na een half uur heel Bussum door te hebben gereden, heb ik haar maar een hapje eten aangeboden. Uiteindelijk is ze gelukkig wel weer veilig thuis gekomen, in haar eigen auto.

 “Improviseren hoort echt bij mijn functie.”

Horecamanager Bas

Stapje voor

Ik ben best wel een strever. Ik wil áltijd de verwachtingen overtreffen, ondanks dat dat voor ons binnen Spant eigenlijk heel normaal is. We vragen ons af; ‘waar kunnen we ons in onderscheiden?’ Zijn dit lekkere en gezonde sapjes? Dan doen we dat. We zoeken altijd naar leuke nieuwe dingen en duurzame oplossingen. Deze oplossingen kunnen echt in alles zitten: van duurzame schoonmaakmiddelen tot het eitje wat de chef in de keuken bereidt. We proberen altijd een stapje voor te zijn, dit zit vaak in de kleinste dingetjes.

Persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer

Persoonlijk contact is enorm belangrijk voor me. Ik vind het daarom ook echt fijn om van begin tot eind contactpersoon te zijn. Als er wat aan de hand is, wil ik dat mensen zich niet bezwaard voelen om mij te bellen. Ik help graag! Ik vind het ook erg leuk om bezig te zijn met de ontwikkeling van onze medewerkers. Ik leer mensen graag hoe ze efficiënt kunnen werken en hoe ze zich kunnen ontwikkelen op het gebied van service en gastvrijheid. Sommige jonge medewerkers komen heel verlegen binnen en groeien in korte tijd enorm op het gebied van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en gastvrijheid. Dat is zo gaaf om te zien! Wat ik ook heel leuk vind, is dat ze dit na hun studie bijvoorbeeld mee kunnen nemen in hun professionele carrière en hun eigen toekomst. Ik heb zelf ook geleerd op de werkvloer en geef dit graag mee aan jonge medewerkers.

Spant is een echt ondernemersbedrijf, waar ik me helemaal thuis voel. Toch blijft ook mijn ondernemershart kloppen. Ik heb nog steeds de droom om ooit, in de toekomst, voor mezelf te beginnen. Dan geen sportzaak, maar vanuit mijn hotelachtergrond zou mijn keuze op een horecagelegenheid vallen. Mijn passie voor eten en drinken zou ik graag om willen zetten in een mooi concept. Voorlopig zit ik nog prima op mijn plek, maar wie weet, ooit..!


Leuk? Lees hier al onze blogs!