Onze portiers rollen de rode loper voor je uit

Je bent ze vast wel eens tegen gekomen tijdens je bezoek aan Spant; onze altijd vriendelijke en gastvrije portiers. Vol enthousiasme verwelkomen ze iedere gast, soms met een lolletje of een compliment, vaak met een gezellig praatje. Rob, Evert-Jan en Marcel zijn bekende gezichten bij de ingang. Maar doe je als portier nou de hele dag niks anders dan de deur voor mensen openhouden? Of houdt de baan toch meer in? En wat maakt een gastvrij ontvangst nou écht bijzonder? De heren vertellen!

Evert-Jan

Rob

Marcel

Even voorstellen

Evert-Jan: Ik ben Evert-Jan, geboren in Zeist en opgegroeid in Indonesië. Jarenlang heb ik voor de televisie gewerkt, en daarnaast ongeveer 20 jaar achter de schermen bij het theater. Toen het theater waar ik werkte zijn deuren sloot, ben ik bij toeval bij Spant terecht gekomen. Ik was dus al wel goed bekend met de theaterbranche, maar nog niet in de functie die ik hier bij Spant heb.

Marcel: Ik had voordat ik bij Spant begon nog helemaal geen ervaring in het theater, wat gezien de diversiteit van mijn vorige banen eigenlijk best opmerkelijk is. Ik heb een technische opleiding gevolgd en heb de helft van mijn werkzame leven in de service buitendienst gewerkt, bij een grafisch bedrijf en in de IT. Daarna heb ik veel andere dingen gedaan, zoals de KLPD, bij de omroep (AVRO-KRO-NCRV), bij een marktonderzoekbureau, ik ben (dagblad)bezorger geweest en ambulant jongerenwerker bij een wijkcentrum. Je kan dus gerust stellen dat ik ervaring heb opgedaan in veel verschillende werkvelden.

Als ik zo terug kijk, is er echter wel een rode draad in mijn werk: het werken met mensen, van alle leeftijden. En dat doe ik bij Spant nog steeds!

Rob: Ik werk sinds september 2012 bij Spant. Hiervoor werkte ik als procesoperator bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in Food ingedients, echt een hele andere functie in een hele andere branche. Ik ben bij Spant terecht gekomen via mij vrouw, Joke. Zij werkte al bij Spant als restaurantmedewerkster. In de zomer van 2012 vroeg F&B manager Emile haar of ik misschien geïnteresseerd zou zijn in een baan als portier, hij dacht dat het bij mij zou passen. Ik moest er even over na denken, maar vond al gauw dat het inderdaad écht iets voor mij moest zijn. Ik zei ja!

Gastvrij ontvangst

Marcel: Als portier ben je in eerste instantie ook gastheer, ik wil graag alle gasten een persoonlijk en prettig gevoel geven. Bij binnenkomst maak ik daarom (oog)contact en probeer ik zichtbaar te blijven. “Kan ik u helpen”, “ik kom bij u”, “u wilt uw jas?” Het zijn kleine dingetjes die mensen het gevoel geven dat ze gezien worden, en dat ik voor ze klaar sta.

Rob: Als portier heb je een hele diverse baan. Je ontvangt gasten, bij zowel theater als tijdens congressen en evenementen. Wij zijn het eerste aanspreekpunt, dus ik vind het belangrijk dat gasten zich direct thuis voelen. Natuurlijk scan ik de entreekaarten tijdens een theateravond. Tijdens een congres of evenement heet ik de gasten welkom, en verwijs

ik ze naar de inschrijfbalie of naar een specifieke zaal of ruimte. Vaak proberen we nog een stapje extra te doen. Na afloop van een evenement bel ik bijvoorbeeld een taxi voor gasten die naar het station of naar een hotel moeten.

Evert-Jan: Ik ben nog nooit chagrijnig naar Spant gegaan. Ik ontvang de gasten altijd met een lach, een praatje, en soms zelfs een knuffel. Doordat ik jarenlang bij de deur sta, heb ik met veel gasten een persoonlijke band opgebouwd. Het mooiste wat ik van een gast te horen heb gekregen? Dat je wanneer je binnen komt bij Spant, het lijkt alsof je een warme deken omgeslagen krijgt. Dat is toch het mooiste compliment wat je kunt krijgen als portier!

Mijn levensmotto is: lekker genieten! Ik ben nog nooit chagrijnig naar Spant gegaan.
Evert-Jan

Contact met de gasten

Marcel: Met de meeste gasten heb je maar heel kort contact. Ik vraag sommige mensen naar de ervaring van hun dag, en deel dit dan weer met organisatie of de sprekers. Soms komt het tot een persoonlijk verhaal. Daarnaast ontvang je als portier gasten voor interne afspraken, bijvoorbeeld voor het leveren van goederen voor evenementen, of voor het bespreken van een theaterprogrammering. Er komen mensen van allerlei pluimage bij Spant, iedereen is welkom.

Rob: Een van de eerste vragen die ik vaak krijg, is of het parkeren gratis is (ja!), en waar de toiletten zijn. Het gratis parkeren wordt over het algemeen als heel positief ervaren, dat is vaak wel anders bij andere congreslocaties of theaters. Vooral bij de theatergasten die ook het restaurant bezoeken, zie je vaak dezelfde mensen. Daar krijg je als portier wel een band mee. Bij congressen en evenementen zie je ook vaak dezelfde mensen van organisaties terug komen. Ik vind het heel leuk als een bezoeker

me bij de voornaam noemt, en nog leuker als ik een bezoeker dan zelf ook bij naam kan groeten.

Marcel: Voor veel ‘vrienden van Spant!’ heb ik een dubbelrol, naast portier ben ik soms ook gesprekspartner. Ik ga graag een gesprekje aan en geef met veel plezier een beetje extra aandacht. Bij kindervoorstellingen is het helemaal mooi, dan zeg ik eerst de kinderen gedag, daarna uiteraard ook de ouders. De kinderen zijn je toekomstige publiek!

Iets te vroeg…

Rob: Het komt wel eens voor dat er gasten zijn die op de verkeerde datum of verkeerde locatie komen voor theaterbezoek of een evenement. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat er theaterbezoekers een jaar te vroeg voor de voorstelling kwamen. Tja, dat is niet handig. Aan mij dan de schone taak om ervoor te zorgen dat ze toch lachend huiswaarts keren. Tot volgend jaar! Gelukkig konden deze gasten er achteraf de lol zelf ook wel van in zien.

Telefoon kwijt

Evert-Jan: Een bekende Nederlandse TV-presentatrice kwam na afloop van een voorstelling naar mij toe met de vraag of haar telefoon misschien was gevonden. Ik moest daar ontkennend op antwoorden, maar wilde haar uiteraard graag helpen. Hulpvaardig als ik ben, vroeg ik natuurlijk haar telefoonnummer, zodat ik kon bellen en misschien de telefoon kon traceren. Helaas vond ze dit toch niet zo’n goed idee.. Ze stelde voor om zelf even het nummer in te typen. Gelukkig ontdekten we al gauw waar haar toestel in de zaal lag. Ik tast nog steeds in het duister wat betreft haar nummer, helaas..

Heldere blik

Rob: Een maand of 2 geleden kwam er tijdens een congres een man naar de balie die vertelde dat hij zijn leesbril vergeten was en dat hij beslist niet zonder kon. Ik trok de lade open met gevonden voorwerpen, legde een stuk of zes brillen op de balie en zei tegen hem dat hij maar even moest kijken of er een goede bij zat. En inderdaad, er zat een geschikte bril bij. De bril had zelfs een leuk kleurtje. Aan het eind van de dag kwam hij netjes de bril weer terug brengen met duizend maal dank dat hij het congres goed had kunnen volgen met behulp van deze bril. Waar gevonden voorwerpen al niet goed voor zijn!

Blij met je werk?

Marcel: Ik ben ontzettend blij met mijn werk. Ik hou van theater en zeg soms bij ontvangst tegen mensen: “theater begint al aan de deur!” Dat meen ik echt, en die ervaring probeer ik gasten altijd mee te geven.

Theater begint al aan de deur!
Marcel

Rob: Ik ervaar mijn werkzaamheden bij Spant als heel bijzonder en leuk. Geen dag is hetzelfde. Het is écht heel wat anders dan wat ik voorheen gedaan heb, maar tevreden gasten geven heel veel voldoening. De omgang met collega portiers en de andere medewerkers van Spant voelt voor mij oprecht alsof je met familie werkt.

Bijzondere werkplek

Rob: De meeste voldoening heb je natuurlijk wanneer de gasten bij het vertrek je persoonlijk bedanken voor de gastvrijheid en de goede zorgen. Tegenwoordig onderscheidt Spant zich ook met take away koffie. Bij het verlaten van de locatie bied ik gasten nog een heerlijk kopje koffie aan, in een to-go bekertje, voor onderweg. Die valt altijd in goede aarde!

Evert-Jan: Persoonlijk vind ik dat Spant zich echt onderscheidt ten opzichte van andere theaters en congreslocaties in de service en vriendelijkheid die wordt geboden door het totale personeel. Bij het verlaten van het theater, zeker na een avond cabaret, zwaai ik de gasten vriendelijk uit, met de woorden; ‘Houd de lach vast in je hart’.

Houd de lach vast in je hart!
Evert-Jan


Leuk? Lees hier al onze blogs!