Interview: Paul, Han & Bert

Spant is al 50 jaar een belangrijk trefpunt en ontmoetingsplaats voor de gemeente Gooise Meren. Wat het Dolfinarium voor Harderwijk is en de Efteling voor Kaatsheuvel, dat is Spant voor Bussum. Burgemeester Han ter Heegde en de directie van Spant, Bert Dijkstra en Paul Haighton, spreken elkaar over het belang van dit theater. Toen, nu en straks. Van tv-uitzendingen als ‘Ren je Rot’, en ‘In de Hoofdrol’ tot optredens van de beste artiesten van Nederland.

Op weg naar een eeuw Spant

“Spant is een verrijking voor onze gemeente. Het zijn niet alleen de optredens en de bijeenkomsten van professionele groepen, plaatselijke amateurverenigingen en evenementen voor de zakelijke markt, het is ook een belangrijke netwerkplek.” Zegt Han ter Heegde, burgemeester van de Gooise Meren. “Van daaruit ontstaan nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld vanuit zoiets als de Gooise Bedrijvendag. Een Spant heb je nodig als gemeente. Voor de levendigheid is het doorslaggevend. Spant is een trefpunt voor mensen. Dat vind ik van essentieel belang.”

Versterken

Paul vult aan: “Het ondersteunen van lokale initiatieven doen we in aanvulling tot onze professionele voorstellingen en richting de commerciële markt. Dat is onze bijdrage, die we van harte doen. We hadden laatst een evenement ‘Gluren bij de buren’ dat eigenlijk bedoeld was voor optredens in huiskamers. Toen men ons vroeg om ook mee te doen, hebben we ons gebouw gratis aangeboden. Zo van: kom lekker hier, maar reken wel je koffie af. Als we plek hebben, dan proberen we elke activiteit mogelijk te maken. Wanneer je per se die ene woensdag in november wil, dan moeten we wel goed kijken naar wat er op dat moment in ons pand gebeurt en of dit dan kan.”

‘We stimuleren ontmoetingen’

Bert

“Wij zijn trots op onze aanpak waar cultuur en commercie elkaar ontmoeten en versterken. Om het culturele hart van Spant kloppend te houden is onze congres- en evenemententak van groot belang.” Zegt Bert. “Hiermee maken we veel activiteiten in ons lokale podium mogelijk. Aan de amateurverenigingen en maatschappelijke instellingen vragen we slechts een fractie van de kostprijs. Meer kunnen ze vaak niet betalen.”

“We hadden laatst onze buurtbewoners weer op bezoek. Haakt Paul aan. Dan stellen we ons graag voor als ‘ik ben Paul en dat is Bert.’ Of omgekeerd. Als er iets is, of als je iets van plan bent, laat het ons weten.”

‘We maken lokale activiteiten mogelijk’

Paul

Ontmoeting

“Er moet een goede ‘geest’ in het gebouw zitten.” Aldus de burgemeester. “Het gaat niet alleen om de vier muren van een gebouw. Je moet er de juiste spirit in voelen. Dat is essentieel. Die goede geest is er absoluut. Het sprankelt en het bruist hier. Inclusief alle grote namen die hier komen. Uit binnen- en buitenland. Bert voegt toe: “Ik vind ‘De Kracht van de Ontmoeting’ sterk. Het faciliteren van verschillende vormen van samen zijn. Het menselijk contact wordt steeds belangrijker. Samengebracht onder de meest prettige omstandigheden. We willen elkaar tegen komen. Zien en gezien te worden. We hebben veel gasten, die hier vaak zijn.”

“Maatschappelijke betrokkenheid, vinden we essentieel. Net zo belangrijk als het binnenhalen van grote artiesten. Dan neem je als theater je verantwoordelijkheid. Speel je mee in het spel van de samenleving.” Aldus de burgemeester. “Spant moet volgens mij dé centrale plek zijn voor zowel kunst, cultuur, maatschappij als zaken doen. Lokaal, regionaal en landelijk. Het is naast dé huiskamer die gezellig is, wat ik vaak hoor, ook hét podium van onze gemeente. Als je mensen vraagt wat is Bussum, dan zegt men Spant. Het is een begrip, een icoon geworden.”

Toekomst

Over 50 jaar Spant en verder wordt tot slot het volgende gezegd: Paul: “Ik denk dat in die jaren de techniek een enorme vlucht gaat nemen door de komst van allerlei nieuwe audiovisuele technieken. Daar profiteert iedereen van. Met nieuwe beelden. Nieuwe geluiden. Meer beleving.” Bert zegt: “Paul en ik zien tal van mogelijkheden. Ik zie het Spant de 100 jaar wel volmaken. Toekomst genoeg.” “Ik hoop dat jullie ook het lokale hoog in het vaandel blijven houden. Châpeau, dat dit tot op heden zo goed is gelukt.” Aldus de burgemeester, die zijn ambtsketting heeft meegenomen.
De camera zegt ‘klik’.

Tekst: Freek van Mierlo
Fotografie: Sander Boer


Leuk? Lees hier al onze blogs & nieuws!

BLOGS & NIEUWS