“We lopen door een dikke mist”
Spant krijgt de afgelopen weken veel vragen van vaste bezoekers, relaties en betrokkenen uit het hele land over hoe het gaat met ‘hun’ theater & congrescentrum Spant. In een openhartig gesprek met de directie en eigenaren Paul Haighton en Bert Dijkstra vertellen zij wat de impact is van de coronacrisis voor Spant. En hoe wordt voorbereid op de toekomst.
Leven jullie nog?
Paul: “Ik heb het gevoel alsof ik al weken in een dikke mist loop, geen idee hoe lang dit nog duurt en hoe het landschap eruit ziet wanneer de mist is opgetrokken. Kortom, het zijn bizarre en onzekere tijden. Je mag gerust weten: Bert en ik hebben hier echt slapeloze nachten van. Wat betekent dit voor ons bedrijf, onze mensen en alle culturele instellingen waar we mee samenwerken? De evenemententak waar we actief in zijn staat ook helemaal stil. Het enige wat we nu kunnen doen is heel snel op de situatie inspelen en acties ondernemen waar mogelijk”.
Durven jullie al na te denken over het openen van de deuren?
Bert: ‘Dat was en is onze focus sinds het begin van de crisis. We willen hier weer gasten verwelkomen! Op dit moment zijn we heel druk bezig om verschillende scenario’s uit te werken om onze gasten veilig en conform de huidige RIVM richtlijnen te kunnen verwelkomen wanneer dit weer is toegestaan. Wij zijn bang dat dit pas vanaf september weer mogelijk is. Maar dat zal zeer waarschijnlijk op een heel andere manier gebeuren dan voorheen: er zullen veel minder gasten tegelijk aanwezig mogen zijn.”
Geen volle zalen meer dus voor Spant?
Paul: “Nee, dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. De anderhalve meter maatschappij betekent als wij na de zomer weer de deuren mogen openen een mogelijke daling van 75% van onze omzet. Hoe lang deze periode gaat duren en welke impact de recessie heeft op de theater- en congresbezoeker is nog onzeker. Een ding staat al wel vast: zo’n drastische omzetdaling blijft niet zonder grote gevolgen voor de exploitatie.”
In maart is jullie bedrijf van de ene op andere dag op slot gegaan. Wat betekent dat voor jullie?
Bert: “Het is nog iedere dag onwerkelijk om een leeg Spant binnen te wandelen en geen vrolijke gasten te zien, geen gezellige collega’s bij het koffieapparaat en geen artiesten die zich in de coulissen oppompen om het podium op te gaan. Daarnaast zijn de economische gevolgen voor Spant niet te bevatten ernstig. Opeens komt er geen euro meer binnen. In totaal valt er 30% van onze jaaromzet weg. Maar heel veel vaste lasten gaan gewoon door: het gaat om een verlies van vele honderdduizenden euro’s. Gelukkig hebben we wat lucht gekregen door met onze verhuurder tijdelijke afspraken te maken over de huurbetaling.”
Er is toch een noodfonds voor de culturele sector in het leven geroepen?
Paul: “Het noodfonds van 300 miljoen is een belangrijke steunmaatregel voor de culturele sector, maar regionale theaters zoals dat van ons en de meeste theatermakers kunnen hier geen aanspraak op maken. Ook is er nog geen noodfonds voor de evenementenbranche waar het een slagveld is.”
Hoe lang houden jullie dit vol?
Paul: “Spant is een gezonde onderneming en heeft door de jaren heen eigen vermogen opgebouwd. Dit vermogen zullen we de komende maanden volledig moeten aanspreken. Wij verwachten hiermee in ieder geval de periode van maart tot september te kunnen overbruggen. We zijn in gesprek met de verhuurder van het pand en de gemeente om te bespreken wat mogelijk is voor de periode na september.”
Hoe reageren jullie gasten op de afgelaste voorstellingen? Ik kan me voorstellen dat dit om vele duizenden gasten gaat.
Paul: “Onze theaterbezoekers reageren begripvol dat dit de nodige tijd vraagt. We krijgen zo veel hartverwarmende reacties van gasten, dat voelt enorm goed voor ons en het team van Spant.”
Bert: “De reeds gekochte kaarten blijven in ieder geval geldig. Wij hebben ons aangesloten bij het landelijke initiatief ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Hiermee bieden we gasten die verhinderd zijn op de nieuwe datum van een afgelaste voorstelling, een voucher aan ter waarde van het aankoopbedrag van de eerder gekochte kaarten inclusief de servicekosten. We verwachten begin juni de nieuwe data van de afgelaste voorstellingen bekend te kunnen maken.”
Hoe zien jullie de toekomst?
Bert: “Ik maak het niet mooier dan het nu is. We leven toch een beetje van dag tot dag. In die dikke mist waar Paul het over had. Maar we blijven ook positief, daar zijn we ondernemers voor.”
Paul: “We zien in deze fase ook nieuwe ideeën en verbanden ontstaan. Zo hebben we contact gelegd met scholen om te kijken of we met onze capaciteit aan zalen kunnen helpen, mochten deze weer opstarten. Onze theaterzaal zou dienst kunnen doen als collegezaal en onze vergaderzalen als extra klaslokalen. Ook zijn we benaderd door basisscholen die onderzoeken of het mogelijk is om toch de eindmusical te laten uitvoeren in Spant. Ook hier hangt alles af van hoe het virus zich ontwikkelt en wat het RIVM als richtlijnen voorschrijft. Wij zetten alles op alles om Spant door deze crisis heen te loodsen. Het zal een zware opgave worden, maar wij hebben er vertrouwen in dat ons dit met vereende krachten gaat lukken.”