Die Jahreszeiten – Joseph Haydn
Tijdens zijn twee grote reizen naar Engeland in 1791-1792 en 1794-1795 heeft Joseph Haydn de cultus rond de muziek van Händel van zeer nabij meegemaakt. De vele concerten en oratoria die hij in die jaren bezocht, zoals uiteraard de Messiah, waren voor hem een bron van inspiratie.
In die jaren kwam hem ook ter ore, dat Händel twee libretto’s had geweigerd op muziek te zetten, vanwege hun gedetailleerde karakter. Zijn interesse was gewekt en hij nam de teksten mee naar Wenen. Daar schreef hij in 1798 uit Paradise Lost van Milton Die Schöpfung en in 1800 uit The Seasons van Thomson Die Jahreszeiten, beide muziekwerken in een vertaling-herschrijving van Baron Van Swieten. Lees meer.
Reserveer direct
Messiah – Georg Friedrich Händel
Voor velen is “Respect” wellicht een modewoord, maar ik denk dat het voor Messiah-luisteraars misschien wel het bindend element is als het om onze beleving gaat. Elke keer kweekt Händel ontzag als het gaat om de kwaliteit van zijn compositie, de geweldige afwisseling, de dramatische momenten, de zinderende koorfuga’s, de soms verstilde aria’s, de in retorisch opzicht briljante recitatieven, de fantastische orkestkleuring en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ons respect kent nauwelijks beperkingen. Het verhaal gaat dat Johannes Brahms bij een première van het werk van een collega voortdurend zijn hoed afnam. De omstanders interpreteerden dat als een teken van grote bewondering. Echter toen men Brahms hierover bevroeg zij hij: ”Oh, ik begroette gewoon bekende melodieën…” Dat was natuurlijk een steek onder water, maar we moeten ons realiseren dat zelfs de grote Händel in zijn Messiah, muziek heeft gerecycled die hij lang in zijn bureaula had liggen, lees meer.
Reserveer direct
Ciconia Consort – Engelse Kerst in Victoriaanse stijl
Wie aan Engelse kerst denkt, denkt natuurlijk aan Scrooge, Christmas crackers en Christmas pudding. Het jonge Haagse strijkorkest Ciconia Consort neemt u mee naar de wereld van componisten die zich lieten inspireren door het romantisch en nostalgisch Victoriaanse kerstgevoel. Het orkest presenteert alweer voor de vijfde maal een bijzonder kerstconcert in de sfeervolle Grote Kerk van Naarden. Stertenor Peter Gijsbertsen, kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, zingt in het Dies Natalis van Finzi over de verwondering van een pasgeboren kind. Lees meer.
“Een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.” (Klassieke Zaken)
Reserveer direct
Cantique de Jean Racine &
Requiem – Gabriel Fauré
Magnificat – John Rutter
Magnificat en Requiem…. leven en dood, zou je kunnen zeggen. Bij het Magnificat is er vreugde voor het komende leven en in een Requiem zoekt men naar troost en houvast door het verdriet van iemand die is gestorven. Een geliefde, een familielid, een nabije. Maar vaak kan ook aan álle gestorvenen gedacht worden. Het is maar waar uw gedachten naar uit gaan.
De NHV voert een Requiem en een Magnificat uit de 20e eeuw uit. Deze werken zijn nú eigenlijk al klassiekers in de korenwereld. Lees meer.
Reserveer direct